קישואים עגולים ממולאים באופן של מטריושקת ירקות אפויה עם גבינה מלוחה טבעונית ורוטב קרמי מעל. משהו מושחת וטעים, מהצומח. לא מהצורח.
סוג מנה שאני אוהב להמציא, בכל פעם מחדש. מאוד מתאימה לאירוח, ויזואלית, קונספטואלית, קולינארית. זו מנה שכרוכה ביצירת שכבות של טעמים ומרקמים, רק כדי שהאנשים שלכם בשולחן ימצאו עצמם מפרקים את אותן שכבות, בעונגדול.
את ההשראה למנה שאבתי מהרעיון הפשוט של המטריושקה הרוסית.
אני אומר לי: "יגאל?"
אני עונה לי: "מה, יגאל, מה אתה רוצה?"
אני אומר לי: "תקשיב, אחי, רק אומר, מה אם, כמו שילדים מתלהבים ממטריושקה, בובה בתוך בובה בתוך בובה, מה אם נלך על מנה שבה חבויים להם ירק בתוך ירק בתוך ירק? מה אתה אומר?"
אני עונה לי: "נשמע מעולה, נשמה, אבל מה רע בפשוט לחשוב בשקט? אתה חייב אשכרה לדבר עם עצמך ככה בקול? מעבר לזה שאתה יוצא מוזר, אתה לא רואה שאתה מפריע לך לחשוב?"
"צודק!", אני אומר לי מיידית מבלי להראות לי שנעלבתי ממני, "ממש סליחה שהפרעתי לך, כלומר לי, כלומר לנו, להיות אני, כלומר אתה, כלומר אנחנו, נו, יא מנייאק, הבנת, אתה ואני, בתוכנו, נו, מטריושקה בלאט! בוא נסתום כבר ונלך לשוק, אוטוטו סוגרים!"
"כאילו דה...", אני עונה לי, כשאני לא שם לב למשחק הלשון הדל שהפעלתי על עצמי עם ה"דה" הזה, ואני הולך אל השוק העירוני, למצוא לי חומרי גלם זמינים למטריושקה שאצור.
אז בוצע וזה פאקינג יאממי. הנה מטריושקת ירקות טבעונית, שהיא רק דוגמא אחת מתוך עשרות שניתן ליצור על בסיס אותו רעיון. פשוט הלכתי על מה שהיה לי זמין בשוק, שניה לפני הסגירה.
מצרכים: (ל-6 מנות)
- 6 יח' קישואים עגולים גדולים
- 6 עגבניות בינוניות (הלכתי כאן על עגבניות מגי. בעידן בו נמכרות לנו עגבניות בוסר ממש טפלות, אני מרגיש שעגבניות מגי די קרובות בטעמן לעגבניות של פעם...)
- 6 בצלצלים קטנטנים
- 6 פטריות שמפיניון טריות קטנות
- 6 זיתי קלמטה מגולענים
- כ-150 גרם גבינה מלוחה טבעונית, מגורדת גס בפומפיה. אני הלכתי כאן על זו של "משומשו". טעימה מאוד!
- לפי הטעם שלכם, תערובת תבלינים. רוצה לומר משהו בקשר לזה. כשעיקר המנה הוא ירקות טעימים, אני משתדל להיות עדין עם התיבול ולתת לטעמים של הירקות עצמם לשלוט. אז כאן הלכתי על תערובת של עשבים ופלפלים (בתכל'ס? אפשרויות התיבול הן אינסופיות, תמצאו משהו מתאים בכל חנות תבלינים. אני קונה את שלי בחנות תבלינים בשוק העירוני של פתח-תקווה, הבנאדם מערבב שם מלא ירוקים ופלפלים, בטוב טעם.)
- אבקת שום גרוס
- 2 כפות שמן סויה או שמן חמניות. הערה: אני מציין שמן סויה או חמניות כי אלו שמנים שיש להם עמידות טובה בחום גבוה ואילו נקודת העישון של שמן זית היא נמוכה יחסית, 220 מעלות. כאן אנו אופי בחום גבוה של כ-250 מעלות, שמן זית עלול להתפרק בחום כזה.
- לרוטב: 1 כף שמן זית, 4-5 זיתי קלמטה, זהו. שאר מצרכי הרוטב כבר כלולים במצרכי המטריושקה. הא? הא?! ראיתם מה זה תימני?
אופן ההכנה:
1. חותכים את הקישואים מלמעלה , בעובי של כסנטימטר, ליצירת "סיר ומכסה".
2. מרוקנים את התוכן של הקישואים אל תוך קערה, כשמשאירים מעטפת בעובי של כ-4-5 מ"מ. לי היה ממש קל להתחיל בכל קישוא עם סכין קטנה, ואז לרוקן עם כף בתנועות סיבוביות.
3. "מרפדים" בתוך כל קישוא מעט גבינה מלוחה ומעט תערובת תבלינים ושום גרוס.
4. מרוקנים את תוכן העגבניות אל כלי נפרד, מכניסים את העגבניות החלולות אל תוך הקישואים, ואותו דבר איתן, קצת גבינה מלוחה ותבלינים.
5. ממשיכים לבנות את המטריושקה. מרוקנים את לב הבצלצלים באמצעות סכין קטנה וחדה. אבל בחייאת, זהירות על האצבעות, הרי אנחנו רוצים את המטריושקה שלנו טבעונית, בלי חתיכות בשריות שלכם בפנים, נכון? נכון. מכניסים את הבצלצלים החלולים והמחוללים אל תוך העגבניות, אל כל בצל שוב מכניסים מעט גבינה מלוחה, תבלינים, דוחפים פנימה גם זית קלמטה אחד, מפזרים עוד קצת מעל הכל את השום הגרוס.
6. מניחים פטריונת שמפניון קטנה מעל פתח הבצלצל, אל תתביישו לדחוס טיפה בדחיפה, גם ככה יש כאן נוזלים שהולכים להיעלם באפייה ויהיה מקום. מתגברים גבינה מלוחה היכן שיש לכם "כיס אוויר", מטפטפים מעט שמן מעל הכל, ממש בקטנה ובפעם האחרונה בוזקים תערובת תבלינים מעל כל המטריושקה הצבעונית שבניתם כאן.
7. תבנית אפייה, מרופדת בנייר אפייה, מניחים את המטריושקות, סוגרים אותן עם המכסים שחתכנו קודם. אם יש לכם מכסה שמתעקש להחליק כי חתכתם עקום או משהו, קחו שיפוד עץ קטן ומסמרו את המכסה הסורר אל הקישוא שלו. הערה: לא, אתם ממש לא היחידים שהולכים להיראות מצחיקים, עם ראש מאוד קרוב אל כל קישוא, כשאתם מחפשים להתאים את זווית כל מכסה של קישוא לפי התאמת חיבור הקווים הירוקים של הקישוא, תוך סינוני "ס'אמק, זה יותר קשה מסודוקו קשה!". נשבע שזה קל.
8. מכניסים לתנור, אופים בחום בינוני/גבוה, 250 מעלות, במשך כשעה. בזמן הזה בינתיים ניגשים להכין את הרוטב.
9. זוכרים את כל התוכן של הירקות שרוקנו קודם? אנו חוזרים אליהם עכשיו. אם החתיכות ממש גדולות, העבירו עליהם סכין וחיתכו בגסות לפיסות קטנות יותר.
10. במחבת עמוקה מחממים כף שמן זית, מתחילים עם הבצל ומטגנים עד להזהבה.
11. מוסיפים את הזיתים, מטגנים תוך כדי ערבוב, למשך דקה נוספת ואז מוסיפים את הקישואים. שוב מערבבים היטב תוך כדי טיגון וכשהמפלס יורד מעט זה הזמן להוסיף את העגבניות, כולל הנוזלים שלהם. מערבבים היטב, מתבלים. אני המשכתי את אותו קו עדין של המטריושקות עצמן: שום גרוס ותערובת עשבים ופלפלים. טיפה מלח. מנמיכים את האש ומניחים לעסק היפה הזה להתבשל ולהתרכך.
12. לאחר שהכל רך ומבושל (עניין של 10 דקות גג), מורידים מהאש, מעבירים את הכל לבלנדר/מעבד מזון, טוחנים כמה שניות ומיד יתקבל לכם רוטב אחיד, סמיך, מוקרם.
13. חוזרים אל התנור, לבדוק את המטריושקות. הן מוכנות כשהמכסים מתחילים להישרף קלות. זה השלב להסיר את המכסים, לשמור אותם כמה דקות מחוץ לתנור ולהחזיר אל התנור את המטריושקות החשופות, להעביר למצב גריל עליון, לעוד כמה דקות לטובת השחמה קלה. זהו, מוציאים מהתנור ומניחים להן להירגע מעט מהכבשן.
14. תכל'ס? המטריושקה הזאת תכבוש את השולחן, אז אפשר לצלחת איך שבא לכם. עם/בלי המכסה, נטו בצלחת או על מצע של חסה ורוקט. רוטב בצד או מעל. בדוגמא כאן רק הנחתי את המטריושקה, חציתי אותה באמצעות סכין גדולה ובאמצע יצקתי בנדיבות את הרוטב, שגלש החוצה כמו לבה. הרבה עניינים, מרקמים וטעמים, מתרחשים שם בכל ביס. תענוג.
15. בהצלחה ובתיאבון!