"סקה", כך הייתי רוצה לכנות את המנה הזאת, כי היא נעשתה, כמובן, בהשראת מוסקה, רק ללא החלק של ה"מוו..." (משאיר על "מוסקה" בתפריט, כדי שבכל זאת אופיע מתישהו למישהו בתוצאות החיפוש בגוגל, כשהוא מחפש מוסקה טבעונית, טעימה ונטולת געיות של כאב).
בנוסף, חייב לציין שהסקה שלי לחלוטין עובדת עם איזה שוט של סאקה יפנית ליד הצלחת הבוערת, אז בכלל...
אנחנו מדברים כאן על סיר נמוך שמעיף כבוה, מלא בדברים טובים וטעימים, שיחייך גם את הקרניסטים שבכם, בקלות. אמנם נראה לכם מאורך הרשימה שזה לא מעט צעדים (תכל'ס - כמו כל גירסה של מוסקה), אבל מבטיח שכל הצעדים ממש קלים לביצוע.
מצרכים: (לסיר משפחתי שכזה)
לחצילים -
- 3 חצילים בינוניים/גדולים
- 100 גרם שבבי סויה (משקל מוצר יבש)
- 1 בצל לבן בינוני, קצוץ דק
- 1 ראש שום, פרוס דק
- 4-5 פטריות שמפיניון טריות, קצוצות דק
- 2 בטטות קטנות, או 1 בינונית (כ-200 גרם), מקולפות ומגורדות גס בפומפיה
- תערובת תבלינים לקציצות (לנצח אמליץ על התערובת הפשוט מושלמת של "נווה התבלין", שמכילה זנגביל, פלפל אנגלי, שושנים, אגוז מוסקט, קינמון. הם נמצאים, בין השאר, בסניפי רשת "ניצת הדובדבן")
- מלח
- צ'ילי מקסיקני גרוס. לא חובה, אבל אני לא יכול בלעדיו, בטח לא במתכון הזה.
- 2-3 כפות שמן זית
- שמן לטיגון (אופציונאלי, הסבר בהמשך)
לרוטב -
- 1 בצל גדול, חתוך לרצועות באורך של כ-1.5 ס"מ
- 1 ראש שום, כל שן חתוכה ל-4 גפרורים קטנים
- 10-12 פטריות שמפיניון טריות, קטנטנות, שלמות
- 1 קופסת עגבניות מרוסקות (800 גרם)
- 1 פלפל חריף טרי, פרוס דק (שוב, אפשר לוותר או להמעיט בכמות אם אתם רגישים לחריף. אבל אני באמת לא מדבר על שריפה כאן, אלא רק על עקצוץ נעים של ממש)
- כשליש צרור פטרוזיליה, קצוצה
- קצת כמון
- מלח
- 2-3 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
- החצילים והמילוי שלהם -
1. מכניסים את שבבי הסויה אל קערה ויוצקים עליהם מים רותחים, עד לכיסוי מלא, עם עודף של כ-3 ס"מ גובה מים. מערבבים היטב, משאירים כ-3 דקות ומעבירים למסננת, לסינון כל הנוזלים. ממליץ, כשהם על המסננת, ללחוץ על השבבים הרכים בעזרת כף גדולה, הם אוגרים בתוכם הרבה מים עודפים. כל לחיצה כאן - חוסכת בזמן טיגון אוטוטו.
2. בסיר או מחבת עמוקה, על אש גבוהה, מחממים את שמן הזית, מוסיפים אליו את הבצל הקצוץ ומטגנים מעט.
3. מוסיפים את השום הקצוץ, מערבבים ומוסיפים לטגן כשלוש דקות.
4. מוסיפים את הפטריות הקצוצות, מערבבים היטב תוך כדי המשך טיגון על אש גבוהה, למיצוי הנוזלים האגורים בפטריות.
5. מוסיפים את שבבי הסויה, מערבבים היטב, מתבלים עם תערובת התיבול לקציצות, הצ'ילי הגרוס, המלח ומטגנים את כל העסק במשך כחמש דקות נוספות.
6.מורידים מהאש, מוסיפים את הבטטה המגורדת, מערבבים היטב ומניחים בצד, לאפשר לכל הרכיבים להטמיע טעמים האחד אל השני.
7. בינתיים פורסים את החצילים לאורכם, פרוסות בעובי של כרבע ס"מ. משלושה חצילים יצאו לכם בממוצע 12-14 פרוסות ארוכות יפות. (הרבה ממליצים להמליח את החצילים על מסננת, לניקוז הנוזלים המרים הטמונים בהם. אני לא רואה בכך צורך בתבשיל כמו "סקה", שמכיל בכל מקרה טעמים מאוד דומיננטיים.)
8. יש 2 דרכים לריכוך החצילים, בחרו את המתאימה לכם: 1: טיגון, פשוט להניח על פלנצ'ה משומנת ולטגן משני הצדדים עד לריכוך מלא והשחמה חלקית. 2: אפייה, להניח על תבנית ולאפות עד לריכוך מלא השחמה חלקית. במתכון כאן - טיגנתי (כי עדיין לא הגיע הטוסטר-אובן לדירה...) מניחים את החצילים בצד להתקררות קלה.
9. על צלחת נקיייה או משטח עבודה מניחים פרוסת חציל, לוקחים מהמילוי של שבבי הסויה, בעזרת כפית, מסדרים מעין כדור אליפסה קטן, כשני ס"מ פנימה מקצה החלק הצר של הפרוסה ופשוט מגלגלים את כל הפרוסה לגליל יפה ומהודק ומניחים במסודר בתוך סיר גדול ריק.
10. מבצעים את סעיף 9 על כל פרוסות החציל, כך שכל תחתית הסיר מלאה בפרוסות חציל מגולגלות ומהודקות.
- הרוטב -
11. בתוך סיר (אחר, לא זה עם החצילים המגולגלים) מחממים את שמן הזית ומטגנים קלות את הבצל החתוך.
12. מוסיפים את גפרורי השום ואת הפלפל החריף וממשיכים לטגן במשך כחמש דקות.
13. מוסיפים את הפטריות השלמות ומטגנים, אבל לא הרבה, רק צריבת סגירה קלה.
14. מוסיפים את העגבניות המרוסקות, את הכמון והמלח, מערבבים היטב ומביאים את הרוטב לרתיחה.
15. מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה אל הרוטב, מערבבים היטב ומסירים מהאש.
16. מניחים על האש את הסיר עם החצילים המגולגלים, יוצקים פנימה את הרוטב המוכן, מוודאים שהחצילים מכוסים היטב ברוטב ומבשלים על אש נמוכה. במידה שיש עודף נוזלים דלילים ברוטב – מבשלים ללא מכסה, לצמצום הנוזלים. אם הרוטב סמיך, מכסים. מבשלים על אש נמוכה במשך כ-20 דקות.
17. זה מעדן "עצמאי" לגמרי, שכמובן יכול גם לשבת בתוך גומת אורז איכותי אם בא לכם. אם אף אחד לא מסתכל ומתחשק לכם באמת להרגיש את הדבר הזה בקטע של שחיתות, צאו מהקופסה לכיוון של: לפתוח בגט טרי טרי, להניח 2-3 גלילים עם שליחטה טובה מהרוטב, לסגור עליהם, לפתוח פה גדול, לקחת נשימה עמוקה ואז להחסיר נשימה, בהוראת בלוטות הטעם שלכם, שבדיוק פוגשים שחיתות הומנית ובאמת באמת טעימה, בטעם של בית, בית שלא הורגים בו כדי להרגיש חיים.
מתכונים נוספים עם שבבי סויה:
סינייה טבעונית
פלפלונים ממולאים
לׇזַנְיוּבָּה - לזניה עם דפי יובה
תפוח אדמה וחברים
תוספות טבעוניות לאינג'רה
קוואטפי ברוטב בולונז טבעוני
פיצה-פיתה טבעונית מושחתת
פאי רועים טבעוני
בוריטו טבעוני
קובה אדומה טבעונית
המבורגר טבעוני / קבב טבעוני
בורקס דפי אורז טבעוני
עראייס טבעוני
דלעת ערמונים ממולאת
לזניה טבעונית
פסטה ריגטוני עם טחון טבעוני וקישואים בבהרט